Inleiding in het protocol van professor Dale Bredesen bij de ziekte van Alzheimer

Inleiding in het Bredesen-protocol

Dale Bredesen heeft een protocol ontwikkeld dat kan helpen om de cognitieve achteruitgang bij de ziekte van Alzheimer en voorstadia daarvan te stoppen en (gedeeltelijk) om te keren. Dit protocol wordt ook wel het "ReCODE Protocol" genoemd. ReCODE is een acroniem van "Reversal of Cognitive Decline" (omkering van cognitieve achteruitgang).
Bij dit protocol wordt geprobeerd de diepere oorzaken ( "root causes", zoals gifstoffen of bronnen van ontsteking of tekorten aan nutriënten of te weinig hormonale ondersteuning etc.) van de ziekte aan te pakken. Sommige wetenschappers suggereren dat het eiwit Amyloid-beta (ook bèta-amyloïd genoemd) Alzheimer veroorzaakt, maar Dale Bredesen zegt dat dit eerder een gevolg is ("downstream effect"). De aanmaak van Amyloid-beta is een beschermende reactie ("protective response") van het lichaam bij verschillende problemen, zoals bijvoorbeeld ontstekingen, problemen met hormonen, en gifstoffen. Bij een Alzheimer patiënt spelen vaak meerdere faktoren tegelijk zodat meerdere dingen tegelijk aangepakt moeten worden. Dit is een gevolg van het feit dat het menselijk lichaam heel complex in elkaar zit. Er zijn op dit moment meer dan 40 verschillende mogelijke faktoren ontdekt die bij kunnen dragen aan Alzheimer, en het kan per patiënt verschillen welke faktoren er spelen. Bij een Alzheimer patiënt zorgen meestal tussen de 10 à 25 faktoren tegelijk voor problemen. Omdat per patiënt verschillende faktoren kunnen spelen, is een aanpak op maat nodig die afgestemd is op die patiënt, zodat de specifieke faktoren, die bij die patiënt voor problemen zorgen, worden aangepakt. Dit afstemmen wordt gedaan via uitgebreide metingen en de analyse van de meetdata met behulp van computersoftware.

Dit is als het ware de vraag beantwoorden:

Waarom heeft iemand cognitieve achteruitgang?

of

Wat kan iemand doen om cognitieve achteruitgang te voorkomen?

Omdat uit de uitgebreide metingen en de analyse daarvan, duidelijk kan worden wat er speelt en wat er aangepakt moet worden om de situatie te verbeteren.
De aanpak op maat is een programma waarin meerdere faktoren aangepakt worden in plaats van dat het slechts één interventie is. Die programmatische aanpak is nodig vanwege hoe de ziekte werkt op moleculair niveau, zie de pagina theoretische achtergrond voor meer informatie over de moleculaire achtergrond.
Anosognosia is een symptoom dat veel voorkomt bij de ziekte van Alzheimer: iemand is niet op de hoogte van zijn of haar eigen tekortkomingen, dus doorgaans wordt het verlies van geheugen opgemerkt door de partner of wederhelft, maar niet door de patiënt. Dit symptoom bij mensen met pre-Alzheimer (MCI, mild cognitive impairment) duidt op een verhoogd risico op progressie naar de ziekte van Alzheimer. . .
. . . We moedigen iedereen aan om zo vroeg mogelijk te worden geëvalueerd wanneer cognitieve symptomen optreden, en voor iedereen ouder dan 45 jaar om preventie te overwegen.

Vertaling van een Facebook-post van Dr. Dale Bredesen (15 juni 2019)
Bij de oorzaken omtrent de ziekte van Alzheimer speelt ook de moderne leefstijl een rol die nogal afwijkt van de manier van leven waaronder het menselijk leven geëvolueerd is op aarde. Die moderne leefstijl kan onze gezondheid ondermijnen omdat het menselijk lichaam, als gevolg van evolutionaire processen, zodanig in elkaar zit dat deze niet ingesteld is op de moderne leefstijl. Bijvoorbeeld tegenwoordig eten we (of in het algemeen consumeren we energie) van 's ochtends vroeg tot laat in de avond zodat er maar weinig tijd overblijft waarin we niet eten (of energie consumeren), met als gevolg dat autofagie (een soort herstelproces van het lichaam waarin beschadigde delen of niet goed functionerende delen opgeruimd worden) niet of nauwelijks voorkomt. Daarnaast zitten we veel meer en bewegen we veel minder, is onze slaaphygiëne minder omdat we teveel op beeldschermen kijken en niet overeenkomstig een natuurlijk bioritme leven en eten we teveel bewerkte voeding. We hebben daarnaast ook veel stress en staan ook bloot aan veel gifstoffen. Al die faktoren hebben een nadelige invloed op het lichaam en via de nadelige gevolgen elders in het lichaam ook indirect een negatieve invloed op de hersenen.

We zijn niet ontworpen om te leven met verschillende mycotoxinen, lage vitamine D, hoge suiker- en bewerkte voeding inname, slaapapneu, lekkende darmen. We leven in situaties waarvoor onze lichamen niet ontworpen waren om in te leven - uiteindelijk brengt dit schade toe aan onze synaptische verbindingen.

Vertaling van een tweet van Dr. Dale Bredesen (14 juni 2019)
Het Bredesen-protocol gaat verder dan alleen een gezonde leefstijl omdat er ook andere problemen kunnen spelen, zoals bijvoorbeeld infecties en gifstoffen. Het is daarom belangrijk om te achterhalen welke specifieke problemen er spelen zodat deze aangepakt kunnen worden.
We hebben 30 jaar in laboratoriumonderzoek doorgebracht om te kijken naar wat eigenlijk het proces van neurodegeneratie drijft en wat je ziet, zijn veel verschillende oorzaken.
We vertellen mensen: "Stel je voor dat je een dak hebt met 36 gaten erin." Een medicijn is echt een goed middel voor één gat, maar je wilt dat medicijn in de context van andere dingen gebruiken. Leefstijl is er daar één van, maar het is veel meer dan dat. We moeten ons richten op wat het probleem bij elk individu veroorzaakt.
Het is geen verrassing dat het in elke persoon een beetje anders is.

Vertaling van een Facebook-post van Dr. Dale Bredesen (6 september 2019)